Printer szerviz


Go to content

GYIK

Gyakran ismételt kérdések


1. Miért érdemes a kellékanyagokat felújítani?

Elsősorban anyagi okok miatt. Csökkenthető vele nyomtatónk üzemeltetési költsége. Továbbá csökkenthetjük környezetünk szennyezését a kiürült kellékanyagok újrahasznosításával.

2. Mik ezek a kellékanyagok?

Tulajdonképpen a nyomtatóink fogyóeszközei, melyek az üzemelés során kifogynak, elkopnak, elhasználódnak. Gyűjtőnéven toner kazettának (toner cartridge) nevezhetjük ezeket. Ezek a kazetták manapság moduláris rendszerben cserélhetők, vagyis a felhasználó egy mozdulattal cserélheti a kiürült festéket és a nyomtató képalkotásához szükséges elkopott alkatrészeket. Ez a fajta hibaelhárítás a felhasználó szempontjából egyszerű és igen előnyösnek mondható. Ugyanakkor a toner kazetta nem csak a festéket tartalmazza, hanem a képalkotáshoz szükséges mechanikus alkatrészek jelentős részét is, melyek élettartama általában hosszabb, mint az egyszeri festék kifogyás alatt eltelt idő. A nyomtató mechanikájához tartoznak, de a kazettába lettek beépítve, így garantálják a mindig tökéletes írásképet festék csere után! De ennek ugye ára van az új alkatrészek miatt, amely a felhasználóra hárul!
Tulajdonképpen ezek a kellékanyagok ugyanúgy mechanikus alkatrészekből épülnek fel, mint a nyomtató, csak az egyszerű gyors „irodai” cserélhetőség végett egy kivehető kazettába lettek átépítve a nyomtató ezen részegységei, egyszerűen bizonyos oldal szám után ezekben a kazettákban elkopó alkatrészt cserélni kell ugyanúgy, mint a nyomtatóban. A gyártók a nyomtató elhasználódó részeit kivehető kazettákká alakították át, ezáltal elérve azt, hogy az előrelátható kopásból eredő hibák nagy része az ügyfél által elháríthatóvá válik, viszont ez a megoldás csak gyors és kényelmes, de semmiképpen sem a leggazdaságosabb!

3. Kinek éri meg a töltés, felújítás?

Annak, aki az egyszerű gyártó által kitalált kényelmes, de méregdrága üzemeltetést tökéletesnek tartja, nem javasoljuk. Aki olcsóbban szeretné üzemeltetni készülékeit, megbízik a szerviz által végzett munkában, tapasztalatban, annak célszerű foglalkoznia a témával!

4. Tudják-e ezek a kellékanyagok a gyári minőséget?

Tapasztalataink szerint tudják, méréseink szerint többet is kilehet hozni belőle oldalszám alapján, mint a gyári töltésből! A minőség függ a kazetta előéletétől, a párosított alkatrészektől, a különböző gyártók festékeitől! Tulajdonképp a minőséget az igényekhez lehet igazítani, úgy mondanánk, bizonyos keretek között lehet tartani! Ez azt jelenti, hogy a kazetták nem tölthetők a végtelenségig. Bizonyos számú töltés után felújítás szükséges, így a minőség keretek között tartható, attól függően, ki mire használja.

5. Károsítják-e ezek a kellékanyagok a készüléket?

Tapasztalataink szerint az általunk felújított kellékanyagokkal több százezer oldalt lehet nyomtatni. Természetesen mi is találkoztunk már olyan készülékkel, amelyik hibáját utángyártott, töltött kellékanyag okozta, de találkoztunk már több hibás gyári kellékanyaggal is!


6. Hogyan viszonyulnak a gyártók az utángyártott kellékanyagokhoz?

E kérdéskörben megoszlik a gyártók tábora. Vannak gyártók, akik elutasítják, és mindenféle eszközt bevetnek az utángyártás megakadályozása érdekében (pl. chippek). Ugyanakkor vannak olyan gyártók, aki kifejezetten helyet hagynak az utángyártóknak a piacon, és termékeiket úgy alakítják ki, hogy ezzel nem akadályozzák az utángyártást.

Általában garancia idő alatt egyből az utángyártott kellékanyagra fogják a meghibásodás okát. Akad olyan gyártó, amely feltünteti ezen álláspontját a készülék garancia jegyén is. Ez érthető is, mivel a gyártók a busás hasznukat az üzemelés során szerzik be, nem pedig a készülékek értékesítésénél!
Cégünk alapvetően szervizeléssel foglalkozik, és tapasztalataink szerint a készülék élettartama végéig, sőt azt meghaladó oldalszámig is sikerült több készüléket úgy üzemeltetnünk, hogy meghibásodás nem jelentkezett. Így álláspontunk az, hogy jó minőségű, biztos forrásból származó utángyártott kellékanyagokkal is biztonságosan üzemeltethetők a készülékek!

7. Legális ezen kellékanyagok utángyártása, felhasználása?

Igen! Jelenleg a töltés, felújítás, utángyártás külön ágazattá növi ki magát. Cégünk kimondottan nem ezzel foglalkozik, de mint a nyomtató mechanika részegysége, javítjuk ezen nyomtató egységeket is.

8. Mikor érdemesebb tölteni, mint újat venni?

Általában az újratöltéseket a gyári kellékanyag árának feléért lehet elvégezni.

9. Mi az utángyártott, töltött, felújított jelző közti különbség?

Utángyártott: valamely erre speciálizálótott cég új alkatrészekből teszi össze portékáját és értékesíti azt.
Felújított: kiürült gyári vagy utángyártott kazetta takarítása, rendszeresen kopó alkatrészeinek cseréje és egyidejű töltése.
Töltés: alkatrész csere és tisztítás nincs, csak feltöltés annyiszor, amíg az alkatrészek kopásából eredő írásképromlás még elfogadható!

10. Miért vannak chippek a kazettákon?

Tulajdonképp a gyártók mérik vele a festék fogyását. Mielőtt teljesen kifogyna a kazetta festéktartalma, leállítják a nyomtatást, Ezzel elkerülve a festékhiányos nyomatot.
Ezen kívül nehezítik az utángyártók munkáját, védik vele terméküket!
Hadd jegyezzük itt meg ez (vagyis a chippek általi letiltás) nem a leggazdaságosabb módszer, mivel elég nagy rátartás van a jelzés és a valós kifogyás között. Ugyanis elég cinkes lenne, ha előbb fogyna ki a festék, mint ahogy kijelez a készülék. Ez azzal a következménnyel járna ugyanis, hogy mindenki visszavinné a kazettát a gyártóhoz hibára gyanakodva. Ezért mikor kijelzi a készülék a kazettacserét, mindig van még benne festék. A leggazdaságosabb a régi módszer volt, amikor addig ment a gép, míg ki nem fogyott belőle a festék. Persze különböző módszerek vannak, ahol pontosabb, profibb ez az eljárás, de tapasztalataink szerint bizonyos típusoknál jelentős mennyiség van még a kazettákban!Back to content | Back to main menu